loader
 


Laatste reacties

Keuzes maken

22-08-2013, 13:30 • 4264 keer gelezen  • 1 reactie
Keuzes maken Mijn oog viel op een opvallend onderzoek van ZZP Netwerk Nederland. Zij hebben een enquête gehouden onder zelfstandige professionals zonder personeel over vakantiegedrag. Deze enquête werd afgesloten met twee vragen over de voorgenomen aanpassingen van de startersaftrek en zelfstandige aftrek. Wat blijkt? 71% voorziet een einde van het zelfstandige bestaan als de maatregelen doorgaan. Dit terwijl diezelfde groep wel heeft aangegeven dit jaar één of meerdere weken op vakantie te zijn geweest of nog gaat. Het is misschien een beetje flauwe conclusie, maar geld uitgeven voor de vakantie terwijl je mogelijk in zwaar weer komt is niet verstandig. Hoe zit het met mijn vakanties?

Volgers van mijn weblogs weten dat ik vorig jaar een heel moeilijk jaar heb gehad. De opdrachten waren minimaal en alleen aan het begin en einde van het jaar had ik een goed gevulde portefeuille. Hoewel ik schijnbaar tijd genoeg had in de zomermaanden ben ik niet op vakantie geweest. Ik vind het onverantwoord om geld uit te geven terwijl de omzet laag is. Je weet nooit wanneer die omzet weer toeneemt. Maar ik vind het ook niet verantwoord om op vakantie te gaan en daardoor niet beschikbaar te zijn om elke klus aan te pakken die op je pad komt. Ik was elke dag keihard bezig met acquisitie, het organiseren van het Holland Haarlem House (nagenoeg onbezoldigd) en zorgen dat mijn website up to date was. Dan krijg je situaties dat je 300 kilometer reist omdat je kans maakt om voor een bedrijf in het oosten van het land een persbericht te verzorgen. Je moet gewoon elke kans pakken die je kan pakken.

Hoe anders is het dit jaar. Vanaf november 2012 heb ik een overvolle opdrachtenportefeuille, minimaal 44 declarabele uren per week. Op 1 juni ben ik direct doorgegaan met een nieuwe opdracht voor 30 uur tot het einde van dit jaar. Op 1 september komt daar nog een opdracht bij voor een dag in de week. Samen met mijn opdracht bij Consolid ben ik dan weer minimaal 42 uur per week aan de slag voor drie verschillende opdrachtgevers. Financieel kan ik mij een vakantie permitteren, maar nu ontbreekt de tijd. Ik kan het niet maken om aan nieuwe opdrachten te beginnen en dan direct 2 of 3 weken op vakantie te gaan.

Maar beide situaties zijn wel de gevolgen van mijn eigen keuzes. Toen ik in 2009, midden in de crisis, de keuze maakte om een prima baan op te zeggen en als ondernemer verder te gaan was dat een zeer bewuste keuze. Ik nam die beslissing op basis van twee jaar oriënteren door middel van gesprekken en het verzamelen van informatie. Daarbij speelde mijn persoonlijke situatie ook een rol. Geen gezin en geen hypotheek. Als het mis gaat moet ik zelf voor de gevolgen opdraaien, ik neem niemand mee in mijn val.

Het was dus een bewuste keuze om als ondernemer verder te gaan. Mijn vak kan ik namelijk ook in loondienst uitoefenen. Maar als ondernemer moet je trekken en sleuren, acquisitie, pr, administratie, bij elke opdracht weer opnieuw 'examen' doen. Maar ook de kick als er een opdracht binnenkomt, nieuwe mogelijkheden ontdekken en de vreugde delen met je relaties en vrienden. Bovendien wilde ik mijn bedrijf neerzetten als een onderneming, een merk. Dat is hard werken, maar ik heb daar veel plezier in. Als je dat niet kan opbrengen moet je geen ondernemer worden.

Je hoort mij daarom niet klagen over het feit dat ik niet op vakantie kan. Ook de eventuele maatregelen zal bij mij geen geklaag opleveren. Iedereen zal zijn steentje moeten bijdragen om de economie weer op de been te krijgen. Uiteindelijk zal ik daar als ondernemer weer de vruchten van plukken, want mijn markt zal dan ook aantrekken.

ZZP Netwerk Nederland, onder voorzitterschap van Jerry Helmers, strijdt voor een juiste benadering van het ZZP-schap. Jerry Helmers schrijft columns in de Telegraaf waar hij, soms provocerende, zijn mening niet onder stoelen of banken steekt. En ik ben het vaak van harte met hem eens. Als zelfstandige professional ben je ondernemer, met al voor- en nadelen. ZZP Netwerk Nederland heeft zich aangesloten bij MKB Nederland. Een goed signaal om te laten zien dat de echte zelfstandige professionals ondernemers zijn. Ik moet het formulier nog even invullen, maar ik sluit mij van harte aan bij deze club. Maar het inschrijfformulier is lang. Ik moet voor daar nog wel even de tijd voor vinden ;-).


harold • 09-09-2013, 09:02
Herkenbaar stuk! Hoop dat je inmiddels de tijd hebt gevonden :)

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar u gestuurd ter bevestiging van uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.