loader
 


Laatste reacties

Haarlemse politiek

15-01-2011, 14:59 • 3511 keer gelezen
Haarlemse politiek

Vanwege mijn interesse in de politiek en mijn vriendschap met de familie Schröder zat ik afgelopen donderdagavond op de publieke tribune van de raadszaal in Haarlem. Het herziene bestemmingsplan voor de Koninginnebuurt werd daar besproken, waaronder de unielocatie Bos en Vaartschool. Maar ik was er voor de beoogde aanpassing van het bestemmingsplan voor het parkeerterrein Raamsingel-Tempeliersstraat. Ik wilde er eerst geen weblog over schrijven. Het is ook zo gemakkelijk om te klagen over de politiek. Maar na twee dagen kan ik het toch niet laten. Er zitten teveel elementen in om niet te beschrijven: eerlijkheid, sportiviteit, commerciële belangen, politiek, en emotie. Maar ook vooral slechte communicatie, zoals door wethouder Cassee eerlijk werd toegegeven.

Vooropgesteld, ik heb respect voor onze bestuurders en raadsleden. Zij stoppen veel tijd in het werk en de waardering die zij daarvoor terugkrijgen is niet groot. In extreme gevallen zijn zij zelfs persoonlijk doelwit van organisaties en individuen. Alle partijen, ook in deze kwestie, komen op voor hun eigen belangen en het is aan de politiek om een keuze te maken waarbij vaak winnaars en verliezers zijn. In deze kwestie staan aan de ene kant de belangen van de omwonende en de onderneming Schröder. Aan de andere kant de belangen van de projectontwikkelaar HBB en sportschool Kenamju.


Belangen


Wijkraad Welgelegen en omwonende vinden de plannen te massaal, 43 appartementen en 1100 m2 sportschool. Zij vinden dat dit een zeer grote belasting gaat vormen op het leefklimaat. Zo zal de parkeerproblematiek onnoemelijk groot worden. Ten opzichte van de huidige parkeerplaatsen vervallen de plekken op het parkeerterrein. Daarnaast zijn door de herstructurering van de Kamper- Gasthuis en binnenkort Raamvest het aantal parkeerplaatsen al fors afgenomen. Door de appartementen en de sportschool zullen er veel meer plekken nodig zijn. De geplande parkeergarage zal onvoldoende zijn en ongeveer 1 parkeerplek per appartement bevatten.

Schröder is bang voor verdringing en een slechte bereikbaarheid van zijn dansschool. Nu staan de auto's en fietsen op en rond het huidige parkeerterrein. Straks is dat niet meer mogelijk. Doordat de slaapkamers van appartementen aan de Raamsingel zijn geprojecteerd is Schröder bang dat bewoners straks gaan klagen over geluidsoverlast van leerlingen die aan het einde van de avond naar huis keren. HBB heeft aangeboden om een bepaling in het koopcontract op te nemen. Maar ook de wethouder moest toegeven dat dit juridisch niet stevig is. En wat gebeurd er als een appartement wordt doorverkocht?

HBB (Huib Bakker Bouw) wil graag ontwikkelen op dit gebied. Zij willen 43 appartementen ontwikkelen, een sportschool voor Kenamju en een parkeergarage. Kenamju geeft aan dat zij graag topsport wil bedrijven en dat zij daarvoor in het centrum van Haarlem moeten zitten. Op dit moment is de sportschool gevestigd aan de Gedempte Oude Gracht. De sportschool telt 1100 m2 en kan hier worden gebouwd omdat er 43 appartementen in de verkoop gaan.

 

Reconstructie van de deal

Ik heb voor mijzelf een reconstructie gemaakt van de deal tussen de gemeente Haarlem, HBB en Kenamju. Deels gebaseerd op feiten, deels gebaseerd op wandelgangen en deels gebaseerd op vermoedens. Volgens mij zit het zo:

Kenamju is van grote betekenis voor Haarlem Sportstad. Om op hoog niveau te kunnen blijven acteren hebben zij uitbreiding nodig van de huidige sportschool. HBB wil al jaren ontwikkelen op het parkeerterrein Raamsingel – Tempeliersstraat. Dat is echter niet rendabel te krijgen tegen de prijs die er voor de grond betaald moet worden. De gemeente Haarlem is bereid geweest die prijs te verlagen op voorwaarde dat er een plek komt voor Kenamju. Dat kan HBB alleen doen als er voldoende appartementen worden gebouwd die de investering de moeite waard maakt.

 

Vragen

Ik blijf nog wel met wat vragen zitten. Waarom kan er alleen topsport bedreven worden op een locatie in het centrum van Haarlem? Ik begrijp dat je leerlingen niet laat in de avond door de Waarderpolder wil laten rijden. Maar waarom niet in Haarlem-Noord, Richard Holkade of Haarlem Zuidwest? Gemeente Haarlem heeft aangegeven dat Kenamju alternatieven zijn aangeboden maar dat die zijn afgewezen. Zowel Dennis van de Geest als wethouder Cassee kon de vraag van de commissie, welke alternatieven zijn afgewezen, niet beantwoorden. Ik blijf ook met de vraag zitten waarom het belang van een onderneming als Kenamju zwaarder weegt dan het belang van de onderneming Schröder en het belang van de omwonende? In de hele discussie is duidelijk gebleken aan welke kant B&W en de coalitiepartijen staan. De commerciële deal is voor deze partijen belangrijker dan de belangen van de omwonende, de onderneming Schröder en de wijkraad. Het zou de politici sieren als zij daar dan ook eerlijk voor uitkomen en er niet omheen draaien.

 

Servituut

Verder beschikt Schröder over een servituut dat bepaald dat er op de huidige plek alleen een paar stadsvilla's gebouwd mogen worden. In het begin werd het bestaan van dit servituut ontkend. Inmiddels is de gemeente van het bestaan op de hoogte. De gemeente Haarlem wil echter dit recht van de familie Schröder ontnemen, desnoods via de rechter. Inderdaad, de gemeente Haarlem wil met zware middelen zijn inwoners vastgelegde rechten ontnemen. Daarbij gaat de gemeente de mogelijke juridische strijd aan met advocaten die worden betaald door de gemeente, oftewel belastinggeld, en moet de familie Schröder de advocaatkosten zelf ophoesten.

Enkele commissieleden en wethouder Cassee kwamen nog wel met de opmerking dat het absoluut niet zo mag zijn dat een instituut, de dansschool van de familie Schröder, problemen kan krijgen met zijn bedrijfsvoering. Maar wat is een dergelijke opmerking waard als de gemeente, desnoods met rechterlijke dwang, een al tientallen jaren bestaand recht wil ontnemen?


Donderdag 20 januari beslissing

Komende donderdag zal de voltallige gemeenteraad een beslissing nemen. Vandaag, 5 dagen voor dat belangrijke besluit, zijn er nog veel onzekerheden. Zo is de definitieve plankaart nog niet af en is er geen duidelijkheid over de status van het servituut. De kans op procedurefouten is dus groot en de kans dat er uiteindelijke claims bij de gemeente neergelegd gaan worden ook.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar u gestuurd ter bevestiging van uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.