Beste Dick,
Heel herkenbaar Dick. Ook BtoB zie je steeds meer dat je in de maling wordt genomen. Vorig jaar werd ik en een collega-ondernemer door een relatie gevraagd om mee te doen aan een brainstormsessie bij een bekend Haarlems bedrijf. Wij, drie kleine Haarlemse ondernemers, werden ontvangen op het kantoor. Wij zijn daar de hele avond bezig geweest om met creatieve ideeën deze organisatie te helpen om meer klanten te trekken. Natuurlijk geen uitgewerkte plannen, maar ideeën en voorstellen om te onderzoeken. Als de directie enthousiast zou zijn dan konden wij op een mooie opdracht rekenen. Voor de sessie zelf kregen wij uiteraard geen vergoeding. Enthousiast waren ze wel, maar de opdracht hebben wij niet gekregen. Nee, er is een stagiaire gekomen die nu aan de slag is gegaan met de uitkomsten van de brainstormsessie.
Het is een mentaliteit die je steeds vaker ziet helaas. Informatie halen in de winkel en bestellen via internet of snel naar de Cruquius rijden om daar bij de megawinkels in te slaan. Ik koop zelf weinig van het internet. Ik hou er van om de winkels binnen te stappen en te praten over het product wat ik wil aanschaffen. Ik wil het voelen, ruiken en als het om mode gaat wil ik het aantrekken. Zoals je weet ben ik nogal gek op mode en Italië. Die twee dingen komen samen bij Sedotto in de Schagchelstraat. In de winkel Italiaanse mannenmode en verder allerlei Italiaanse artikelen zoals o.a. schoenen, tassen, wijn, olijfolie en scheerproducten. Een mooi en innovatief concept. De eerste vraag van eigenaar Ruud Veltkamp is bijna altijd: 'Koffie?' Vervolgens wordt je goed geadviseerd en je loopt tevreden de deur uit.
En het zit hem dan niet in die espresso, maar het zit hem in de aandacht die je krijgt. En zo zijn er nog talrijke winkels waar dat gebeurd en gastvrij wordt ontvangen. Dat gaat je echt niet lukken op het internet. Als ik zelf koop in de winkel kan ik het ook direct mee naar huis nemen. Mijn buren worden niet lastig gevallen als ik niet thuis ben en de ondernemer in mijn stad heeft weer een stukje meer omzet. En ja, natuurlijk word ik niet overal even goed geholpen. Maar dat is nu het echte mensenwerk, dan kan je ook wel eens een nukkig iemand tegenkomen.
Met ondernemende groet,
Herman
Deze column is een reactie op onderstaand bericht van Dick Kol in de serie Leuke Zaken
Beste Herman,
Eindelijk daar zijn we weer! Goede Zaken van het Haarlems Dagblad verschijnt nog maar een keer per week, mede door een krap budget. Even kijken hoe het met jullie briefwisseling gaat. Even wachten ik kom er op terug …. Helaas zelfs ons columnschrijvers, die onbetaald een dienst verlenen, horen niets meer. Dat is nou de crisis ten top Herman. Iedereen heeft begrip voor kostenbesparingen, maar als het dan niets kost en je de moeite niet eens neemt om af te bellen….. Ja ook dat is een gevolg van de crisis.
V&D is ook z`n mooi voorbeeld van hoe je niet aan crisisbeheersing moet doen. Je gooit wat over het hek, lees loonsverlaging en huurverlaging, en daarna is het stil. Dan gaat iedereen daar zelf conclusies trekken. Het bedrijf was al failliet en iedereen maakte zich druk hoe nu verder. Blokker daarentegen doet het beter, die brengt kort van te voren een bericht. Morgenavond graag al het personeel bij elkaar. Avond erna keurig uitgelegd hoe en wat. Bericht is evengoed triest maar wel klip en klaar zonder al te veel herrie zodat de klant wel durft te kopen.
Nee we zijn allemaal een beetje de weg kwijt lijkt wel. We vinden het maar normaal dat je alles op internet koopt en de service en uitleg haalt bij de winkel om de hoek. Die man maar netjes alles uitleggen en we nemen de moeite niet meer om iemand te bedanken voor de service. Nee we lopen zo weg, 't liefst nog met een foto, en komen nooit meer terug. Want ja, op internet is het veel goedkoper. Wat klopt hier nou niet, het fatsoen, of gewoon de lef om te vertellen dat je alleen maar komt kijken? Of ligt het allemaal aan de winkelier? Veel consumenten schreeuwen over elkaar heen dat de winkelier is blijven stil staan. Niet mee is veranderd met de markt. Of ook zo hip: niet van deze tijd!. Tuurlijk, maar ik denk dan, dat is alleen maar geschreeuw als een kip zonder kop. De consument probeert z'n schuldgevoel weg te wuiven door iemand anders de schuld te geven.
Kortom lieve consumenten. Wij hebben u zo hard nodig in onze winkels maar we weten niet altijd meer hoe wij u binnen houden. Neem ons dat niet kwalijk en beloof ons een ding: wees eerlijk!. Meld ons als u het te duur vindt, geef ons de kans te laten zien dat wij wel de service kunnen verlenen tegen een goedkopere prijs. En alstublieft, begrijp nou toch dat u op internet geen advies krijgt, geen winkel in kan lopen en niets kunt voelen. En nou juist dat geeft ons bestaansrecht. Hip gezegd, kom browsen in onze winkels!.
Ik beloof u dat wij u altijd met een glimlach te woord staan, en mocht dat nou niet het geval zijn meldt u dat dan bij de manager of directie. Want geloof mij, het is zeker de intentie niet van de ondernemer om u de winkel uit te jagen.
Beste Herman, ik vond, gezien alle nare berichten in de krant, het nodig om deze noodkreet te plaatsen namens vele winkeliers in Haarlem en omstreken. Maak jij dat nou ook mee dat de klant zo nukkig is geworden? Geen begrip of geduld meer heeft? Of is het BtB anders?
Fijne avond!,
Dick Kol.