Het houdt vele Haarlemmers bezig: Haarlem Sportstad. Zodra het over de sportcultuur in Haarlem gaat, stijgt het cynisme. 'Vroeger was Haarlem nog wel een echte sportstad', is een veelgehoord geluid. Het onom- stotelijk bewijs was de aanwezigheid van een betaald voetbalorganisatie, basketbal en honkbal & softbal op het hoogste (inter-)nationale niveau en grote sport- toernooien als de Honkbalweek en Basketballweek. Evenementen die teams van over de hele wereld naar Haarlem haalden en publiek uit het hele land naar de Kennemer Sporthal en het Pim Mulier Stadion trokken. Natuurlijk blijven ze belangrijk en horen ze ook bij Haarlem, zulke mooie evenementen. Het helpt om van Haarlem een aantrekkelijke stad te maken om te wonen en te verblijven. Sport kan een belangrijk onderdeel zijn van het 'merk' Haarlem. Sportieve reclamewaarde is groot.
We moeten in elk geval nastreven een echte sportstad te zijn. Dat zijn wij verplicht aan Pim Mulier. Hoewel het voor deze sportpionier nog belangrijker was om mensen sportief actief te krijgen, ongeacht het niveau. Mulier heeft menig vereniging en bond opgericht om te zorgen dat sport voor de burgers bereikbaar werd. Vooral in de breedte, maar zeker ook om talenten verder te ontwikkelen. De Société Pim Mulier levert daaraan nog steeds een bijdrage.
Is de status van een sportstad eigenlijk af te meten aan de toppers binnen de gemeentegrenzen? Ik denk van niet. Het is tenminste niet leidend. Veel crucialer vind ik het bloeiende verenigingsleven. Kijk naar DSS en Koninklijke HFC in het voetbal, maar ook Tennisvereniging Kontakt met meer dan duizend leden en Rugbyclub Haarlem timmeren stevig aan de weg. Dit is mede te danken aan de infrastructuur in Haarlem. Er liggen mooie sportcomplexen, met prima faciliteiten voor meer dan 150.000 inwoners.
De sportcultuur verandert en individualiseert. Wie een goed paar schoenen koopt of een goede fiets, kan aan de slag. Duizenden Haarlemmers lopen, fietsen, voetballen en bootcampen in de parken en duinen. Soms gaat dit onder begeleiding, maar vaak trek
ken Haarlemmers er zelf, alleen of in groepen, op uit. Trainingsschema's worden van het internet gehaald, diverse apps op de smartphone vervullen de rol van trainer of begeleider.
De geweldige ligging maakt Haarlem tot één van de aantrekkelijkste sportsteden. In de nabijheid van zee, duinen en Spaarnwoude is er voor elke sporter volop de ruimte. Zulke aspecten vormen toch de basis voor een gezond sportklimaat. Idolen als Yvonne van Gennip, Tom Okker en Dennis van der Geest inspireren de jeugd, maar ook ouderen om in beweging te komen. Andere oranje sporthelden dragen daar net zo goed aan bij.
Haarlem zelf biedt dus een attractief speelveld, dat burgers uitnodigt om in beweging te komen, ieder op zijn eigen niveau. Of om met Mulier te spreken, toen die op 84-jarige leeftijd een taxi afwimpelde, aangeboden door de voorzitter van de jubilerende HFC: "Ik ga lekker lopen. Dan kan ik weer eens rustig mijn geliefd Haarlem bekijken."
Dit weblog is gepubliceerd als column in de nieuwe sportkrant Haarlem Sport.