loader
 


Laatste reacties

Zaken gunnen

13-08-2014, 09:47 • 1759 keer gelezen
Zaken gunnen

Beste Dick,

'Niets is wat het lijkt' Dick. Dat is een bekende uitspraak van jou. Maar soms is daar een uitzondering op. Ik zag je bij Haarlem Culinair en ik kreeg de indruk dat je het wel naar je zin had. Of zag ik dat verkeerd? Maar inderdaad: 'niets is wat het lijkt'. Want als ik geluiden hoor dat restaurants en organisatie veel geld verdienen aan het goed bezochte culinaire festival word ik altijd een beetje droevig. Want die conclusie wordt getrokken door mensen op basis van hoe druk het is. Ik ben betrokken bij de organisatie, zoals je weet. Ik ken de kosten-baten van organisatie en deelnemers echter niet. Wat ik wel zie is dat er keihard wordt gewerkt. Dat iedereen vooral bezig is om een mooi evenement neer te zetten. Het financiële risico wordt volledig gedragen door alle betrokken ondernemers. En natuurlijk, als het mooi weer is en alle dagen trekken goede bezoekersaantallen is het mogelijk dat er financieel positief wordt gedraaid. Maar als je een verkeerde inschatting hebt gemaakt van het aantal benodigde medewerkers, of als je verkeerd hebt ingekocht, kom je snel aan de verkeerde kant terecht. Als het vier dagen regent kan de omzet letterlijk en figuurlijk in het water vallen. Dat is een ondernemersrisico, daar is iedereen zich zeer van bewust. Maar het zou mooi zijn als mensen waardering tonen voor ondernemerschap en dat dit wordt beloond. Een ondernemer die risico durft te nemen gun je zijn winst, zowel financieel als materieel.

Het is mooi om te zien dat ondernemers elkaar wat gunnen en elkaar helpen. Tijdens Haarlem Culinair heb ik een startend bedrijf, H2Innovations, kunnen koppelen aan de Haven van Zandvoort om een nieuwe product te testen. Er wordt er een tafel met zonnepaneel geplaatst bij de strandtent waarmee smartphones kunnen worden opgeladen. Dit alles was met een goed gesprek en een positieve ondernemersgeest binnen een uurtje beklonken. Geen moeilijke gesprekken over compensaties en garanties, gewoon daadkracht en vertrouwen.

Nog even Dick en de vakantieperiode is weer ten einde. De zonnige weken hebben voldoende energie gegeven om binnenkort weer vol gas te geven. Heb je er ook weer zin in?

Met ondernemende groet,
Herman

Bovenstaande column verscheen in het Haarlems Dagblad op woensdag 13 augustus en is een briefwisseling tussen Dick Kol en Herman Opneer. OOk te volgen www.facebook.com/leukezaken

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar u gestuurd ter bevestiging van uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.