Afgelopen twee weken drie verschillende nieuwsberichten 'Obama roept op tot alternatieven voor traditionele brandstoffen', 'Wijk in Almere krijgt energie van zonnepanelen', 'energierekening gaat per 1 juli omhoog'. Vanwege mijn werkzaamheden voor het bedrijf Metdezon heb ik mij meer verdiept in zonne-energie. Daarvoor was mijn kijk op deze vorm van energie zoals waarschijnlijk velen. Sympathiek product maar alleen zinvol als de zon schijnt, waarschijnlijk veel te duur om zelf te gaan gebruiken en je hebt er wel heel veel ruimte voor nodig. Daarnaast ook een beetje flowerpower c.q. geitenwollen sokken. Maar met dat kleine beetje kennis wat ik heb opgedaan is mijn mening bijgesteld. Maar waarom is het zo moeilijk om de boodschap te laten landen in Nederland?
De roep van Obama om schonere alternatieven voor fossiele brandstoffen komt na de ramp met het olieplatform in de Mexicaanse Golf. Het is dus ook niet zo verwonderlijk. Maar de macht over fossiele brandstoffen is feitelijk in handen van een kleine groep staten en bedrijven. Wie fossiele energie heeft, heeft macht. Er zijn veel krachtenvelden aan het werk als het om olie of gas gaat. Men heeft er veel belang bij om schone en goedkope energievormen niet al te populair te laten worden. De eerder beschreven beeldvorming rondom de alternatieven energiebronnen worden daarom ook bewust in stand gehouden.
Recent schreef de VVD nog op haar website dat 'ook al zou het gehele Nederlandse oppervlak bedekt worden met zonnepanelen er nog niet voldoende energie geproduceerd kan worden.' Na een brief van Wijnand Schouten, eigenaar van Metdezon, is deze zinsnede uit de stelling gehaald. Eerder antwoord van minister Cramer had namelijk duidelijk gemaakt dat er maar 3% van de Nederlandse oppervlakte bedekt hoeft te worden om in de behoefte te voldoen.
Nog wat misverstanden die er zijn over zonne-energie. Zonnepanelen werken op zonlicht, waar in Nederland nog wel eens gebrek aan is.' Dat klopt niet. Ze werken op daglicht. Dus ook als het bewolkt is wordt er energie opgewekt. 'Zonnepanelen zijn duur, je kunt het alleen aanschaffen met subsidie en je bent 15 tot 20 jaar bezig om het terug te verdienen.' Ook de financiële feiten liggen inmiddels totaal anders. Doordat de productie van zonnepanelen flink is opgeschroefd is de kostprijs naar beneden gegaan. Als men zonnepanelen aanschaft zonder subsidie zijn deze binnen 7 á 8 jaar terugverdiend. Vanaf het moment dat de panelen worden geplaatst ben je producent van je eigen energie. De rekening komt op € 0,00 en elke verhoging gaat aan je voorbij. Overigens pleit Wijnand Schouten voor het afschaffen van de subsidieregeling om deze te laten vervangen door een aantrekkelijke leenconstructie. Daarbij kan men de lening aflossen met het geld dat normaal gesproken naar de energiemaatschappij gaat.
Blijft de vraag waarom deze geluiden niet doordringen tot de grote groep consumenten? Wijnand Schouten heeft ervoor gekozen om niet toe te kijken maar gaat investeren om zijn boodschap aandacht te geven.
Zonlicht is in brede zin het totale spectrum van elektromagnetische straling dat door de zon wordt verspreid.
De zonneconstante wordt echter bepaald door de hoeveelheid van absorberen en weerkaatsen zodat ongeveer 46% van deze energie het aardoppervlak bereikt.
Daglicht is zichtbaar licht dat gedurende de dag aanwezig is en bestaat uit een combinatie van het directe licht van de zon en/of het indirecte licht dat via de atmosfeer en de wolken diffuus de aarde bereikt, m.a.w. daglicht is een onderdeel van zonlicht.
Bij een bewolkte hemel is de opbrengst natuurlijk beduidend minder dan bij een onbewolkte hemel.