loader
 


Laatste reacties

Hannie Schaftschool

23-10-2010, 11:58 • 3435 keer gelezen  • 1 reactie
Hannie Schaftschool

Het begon als een klein nieuwsfeit. De Hannie Schaftschool, vernoemd naar de Haarlemse verzetsheldin Hannie Schaft, in de Haarlemse Linschotenstraat wil van naam veranderen om een nieuwe start te maken. Blijkbaar is het imago van de school onvoldoende. Na een artikel in het Haarlems Dagblad en naar aanleiding van reacties op Twitter ontstond er protest. Inmiddels heeft de naamsverandering ook al NOS Teletekst gehaald en is het nationaal nieuws geworden. Ik mocht ook mijn mening geven in het Haarlems Dagblad. Ik vind het van weinig kennis van zaken getuigen als je de naam van de school wilt veranderen om je imago op te poetsen. Zijn het puur sentimentele gevoelens of zijn er ook rationele redenen om de school gewoon de naam te laten behouden?

Natuurlijk speelt sentiment mee in de discussie. Hannie Schaft is een icoon in de Nederlandse, maar vooral, in de Haarlemse geschiedenis. Zij is een verzetsheld en staat symbool voor de kracht van de verzetshelden in de vrijheidsstrijd. Zeker omdat zij als communist niet in het ideale plaatje paste. Maar haar strijd voor de vrijheid bleek belangrijker dan haar politieke overtuiging. Zij heeft dat met haar leven moeten bekopen en is daardoor beeldbepalend voor de helden uit de 2e wereldoorlog.

Met de naamgeving van de school wordt haar postuum eer aan gedaan. Niet Hannie Schaft alleen, maar alle anonieme verzetstrijders uit die tijd. Door het afschaffen van de naam begraaf je de herinnering en laat deze vergaan in de tijd. Een slecht signaal, niet alleen naar de nog levenden uit die periode. Hannie Schaft is ook een voorbeeld voor de huidige generatie. Het laat zien dat het onbaatzuchtig opkomen voor de vrijheid van groot belang is, ook al moet je dat bekopen met je leven.

Dan nog even de rationele kant van het verhaal. Ik, als rasechte Haarlemmer, heb nooit iets geweten van een slecht imago van de Hannie Schaftschool. Het is mogelijk iets wat de mensen dicht in de buurt ervaren. Maar denken de betrokkenen nu werkelijk dat met het veranderen van de naam het imago opeens beter wordt? Ik ben in 1988 in dienst gekomen van NZH. Al meer dan 11 jaar staat er Connexxion op de bussen. Maar iedere inwoner van 25 jaar en ouder weet nog dat er gele NZH-bussen rondreden. Een imago wordt voornamelijk gevormd door wat je doet en wat je uitstraalt. Als de Hannie Schaftschool al last heeft van een slecht imago, laten ze dan beter onderwijs geven en hun school goed managen. Dat is veel beter dan de naam te veranderen. Vervolgens zal iedereen spreken over de 'voormalige Hannie Schaftschool'. Sterker nog, nu weet heel Nederland dat het imago van de Hannie Schaftschool blijkbaar niet zo goed is.

Ik hoop dat de directie terugkomt op haar besluit. De Hannie Schaftschool is een openbare school. Ik roep de gemeenteraad en het gemeentebestuur op om de directie te verzoeken af te zien van haar plannen. Ik denk dat zij dit zal doen namens een groot deel van de Haarlemse bevolking.

Update 26 oktober: Inmiddels heeft de directie van de Hannie Schaftschool het voornemen teruggedraaid, zo wordt gemeld op de internetsite van het Haarlems Dagblad.


jocé Gankema • 23-10-2010, 14:33
Dag!
Ik woon een paar huizen van de Hannie schaftschool vandaan, heb zelf geen kinderen weliswaar, maar heb nooit eerder gehoord van een slechte naam van de school. Het rozenprieel had vroeger ook een slechte naam als volksbuurt, en inmiddels wil iedereen graag in de Roos komen wonen net als in de Jordaan.
Ik zou het echt zo jammer vinden als de naam van de school verandert! Ik geloof ook niet in een nieuwe start, alleen maar omdat de naam wijzigt, beter om te onderzoeken waar de verbeterpunten in het onderwijs liggen. Ik hoop erg dat het niet door gaat en de Hannie Schaftschool gewoon de Hannie Schaftschool blijft.
vr gr Jocé Gankema

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar u gestuurd ter bevestiging van uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.