Het gebeurt nog regelmatig dat ik op mijn huisadres post krijg voor M.A. Opmeer, vandaag weer. De letters M.A. staan voor Meeuwis Aart, mijn vader. Deze post is altijd afkomstig van een instelling die iets wil verkopen of een goed doel dat mijn vader verzoekt om geld te storten. Helaas is mijn vader een aantal jaren geleden al overleden. Maar doordat adressenbestanden van KPN worden verhandeld blijven doden gewoon post ontvangen. Doordat KPN in het verleden voor administratieve handelingen veel geld in rekening bracht weet ik dat de bronbestanden van KPN afkomstig zijn. Hoe zit dat?
Toen ik nog bij mijn ouders woonde in de Ruslandstraat had ik een eigen telefoonnummer genomen. Dat telefoonnummer was gekoppeld aan de hoofdbewoner, mijn ouders. Ik kreeg wel de factuur op mijn eigen naam. Met mijn verhuizing nam ik het nummer mee naar Bloemendaal. Ik kreeg daar post van KPN dat was gericht aan M.A. Opmeer. Dat kon worden aangepast, 'H' i.p.v. 'M.A.', maar daar moest ik 75 gulden voor betalen. Ik vond dat belachelijk veel geld en heb het zo maar gelaten. Zo ging mijn nummer ook mee naar de Leeghwaterstraat in Haarlem en bleef ik post krijgen t.a.v. M.A. Opmeer. Maar er kwam ook post van andere organisaties voor mijn vader. Die konden die gegevens dus alleen maar uit de bestanden van de KPN hebben gehaald. Ik ben daar achteraan gegaan. KPN kon mij vertellen dat er in de leveringsvoorwaarden van hen staat dat mijn gegevens mogen worden gebruikt voor commerciële doeleinden. Kortom, ik had er zelf voor getekend. Dat was overigens nog in een tijd dat er geen andere aanbieders waren van telefonie. In 2009 ben ik volledig overgegaan naar UPC. Ik ben dus geen klant meer van KPN en toch verkopen zij nog steeds mijn gegevens waardoor ik post ontvang voor mijn overleden vader.
De handelswijze van KPN is zeer laakbaar. Mogelijk dat de databestanden via allerlei andere partijen worden verhandeld, maar KPN als bron is daar verantwoordelijk voor. Daarnaast begrijpt KPN nog steeds niet dat het maatschappelijk niet meer wenselijk is om dit soort gegevens te verhandelen. Zoals een volger op twitter wist te melden n.a.v. mijn tweet over deze kwestie. 'De nood is blijkbaar hoog bij KPN! Aan klant verdienen ook na de dood. Gruwelijk ;-('
Update 12 september 2013, reactie van webcareteam KPN:
'Naar aanleiding van ons Twitter contact had ik je toegezegd het een en ander voor je uit te zoeken, hierbij kan ik je het volgende aangeven:
Eind vorig jaar (2012) zijn we gestopt met de verkoop van bestanden met contactgegevens aan derden. Wij informeerden onze klanten voorheen hierover via onze algemene voorwaarden en ons privacystatement. Daarin werd tevens aangegeven hoe de klant daartegen bezwaar kon maken. Gegevens van klanten die bezwaar hadden gemaakt tegen verkoop werden door KPN niet verkocht. Bij verkoop van gegevens werd door ons niet ontdubbeld aan het nationaal overledenen register. De plicht om te ontdubbelen geldt voor bedrijven die geadresseerde post versturen. Wij ontdubbelen zelf altijd wel als we iets versturen, maar dus niet bij verkoop. Voor zover een derde gegevens koopt, dan zal hij moeten ontdubbelen voordat een mailing de deur uit gaat.
Het kan zijn dat derden die in het verleden bestanden van KPN hebben gekocht, nog steeds daarvan gebruik maken. Zij maken dan gebruik van oude bestanden, waarin wellicht nog klanten kunnen zitten die inmiddels overleden zijn. Dat gaat buiten ons om, wij kunnen daar helaas geen invloed op uit oefenen.
KPN is niet de enige partij in Nederland die bestanden met contactgegevens aan derden heeft verkocht. Het is in dit geval niet 100% zeker wat er is gebeurd, maar het is niet uit te sluiten dat de gegevens toch van een andere partij dan KPN afkomstig zijn.
Sinds oktober 2009 biedt Postfilter (zie www.postfilter.nl) de mogelijkheid om de bestanden die worden gebruikt voor het versturen van geadresseerde reclamepost te ontdubbelen/schonen, met de gegevens uit het Nationaal Overledenen Register. Postfilter biedt tevens de mogelijkheid om contactgegevens van overledenen te blokkeren, om te voorkomen dat nabestaanden reclamepost op naam van de overledene ontvangen. Het is niet wettelijk verplicht om postfilter te raadplegen, het gaat hier om zelfregulering. Postfilter is te raadplegen door bedrijven die zich bij Postfilter hebben aangesloten. Je zou kunnen overwegen om zo'n blokkering aan te brengen. Dit zal wellicht helpen, maar geeft dus helaas geen garantie omdat niet ieder bedrijf is aangesloten. KPN heeft zich wel bij Postfilter aangesloten. Wij zullen dus geen post op naam van je vader versturen.
Ik hoop dat we hiermee enige duidelijkheid heb kunnen scheppen. Uiteindelijk betreuren we de kwestie ten zeerste en we hopen dat via het Postfilter dit in de toekomst niet meer zal voorkomen.'
gebeurde vroeger ook al bij de NZH. De bedrijfsarts had iemand opgeroepen die al 3 weken daarvoor was overleden. Vader Mees zou woedend geweest zijn! Maar ja dat is de tijd van nu, weet je wel normen en waarden!
mvg
Aad Harmsen